De Les van Doris

Afgelopen 2 weken mocht ik de 10 jarige merrie Doris trainen. In het filmpje een indruk over haar vorderingen in een paar trainingen.

Spanningsproblemen

Ze kampte nogal met wat spanningsproblemen zowel fysiek als mentaal wat zich uitte in verzet met eigenlijk alles. Rijdend kon ze alleen maar hard, als je er al op kon stappen want stilstaan wilde ze ook niet. Dit heeft te maken met haar natuurlijke scheefheid in combinatie met haar verleden als fokmerrie. Hierdoor zijn alle banden en spieren enorm slap geworden waardoor er geen draagkracht meer is en het hele gebied rond haar schouders en haar bovenlijn verkrampt waren door compensatie van gebrek aan kracht in achterhand.

Door haar spieren op rek te brengen en haar achterbenen meer aan te spreken om te gaan dragen zal ze zich lekkerder in haar vel gaan voelen en zal ze ook mentaal weer kunnen ontspannen.
Dit kun je ook mooi zien in het filmpje. Ook moet er flink aan haar corestability gewerkt worden zodat ze zichzelf en haar ruiter weer goed kan dragen. Dit kost echter veel tijd en zal in de toekomst onder mijn begeleiding verder uitgebouwd worden.

Hieronder haar vorderingen in een paar dagen qua gymnastiserend en rechtrichtend werk. Doris blijft nog 2 extra weken om haar nog iets verder door te trainen en haar eigenaresse ook te leren hoe haar correct te trainen. Wordt dus vervolgd!

Update

D.m.v gymnastiserend grondwerk om zo spieren op rek te brengen, kunnen we na al een paar trainingen tijdens het longeren al mooi verschil zien in losgelatenheid van de bovenlijn. Zie filmpje hieronder!

Aanleren travers

Deze oefening leer ik het paard altijd eerst aan de hand aan. Zo krijgt het paard de kans om zijn eigen lijf en benen is goed te gebruiken. Dit is nl voor de meeste paarden nog helemaal zo simpel niet nl wat je goed kunt zien bij het trainingspaard Doris.

Bij haar kun je goed zien hoeveel onbalans er is in haar gehele lijf en ledematen bij de start van deze oefening. Ook zijn haar spieren nog erg kort en hard bij aankomst en start training.
Maar na een aantal trainingen gaat het al een stuk makkelijker en ziet de oefening er al vloeiender en makkelijker uit. Uiteraard heb ik haar eerst soepeler gemaakt d.m.v voorbereidend gymnastiserend werk. Als ze hier dan meer rek in haar lijf en rust in haar hoofd heeft gevonden ga ik door naar de volgende oefeningen. Onder andere dus de travers.

Door haar gymnastiserende oefeningen aan te leren aan de hand werk ik er rustig naar toe om deze straks ook onder het zadel uit te kunnen voeren. De travers heeft als doel om het paard meer gewicht met zijn beide achterbenen op te laten nemen waardoor er meer buiging in deze benen ontstaat, lateraal te in te laten buigen (rompbuiging), meer schoudervrijheid te creëren, meer verzameling en zo dus draagkracht te ontwikkelen. Ook zal de motoriek en coördinatie van het paard hierdoor verbeteren.

We laten het buitenachterbeen onder de massa treden in de richting van het binnen voorbeen door het paard zijn heup in te laten draaien op de zweephulp. Het paard brengt de achterhand naar de trainer toe. Dit is een hulp die het paard rustig aangeleerd moet worden. (Vaak vinden paarden dit vreemd omdat mensen meestal het paard juist van zich af duwen/ tikken als het paard zijn billen naar hen toedraait.)

Eenmaal ingedraaid vragen we het paard mee voorwaarts te lopen terwijl we hem ‘uitleggen’ om zijn gehele lijf van nek tot staart in te buigen. Ook willen we het binnen achterbeen/ heup mee voorwaarts laten komen ipv zijwaarts.In een correcte travers is het hoofd van het paard lateraal aan de wand waarbij zijn oren het hoogste punt zijn, lopen zijn voorbenen netjes voorwaarts en treden zijn achterbenen richting zijn voorbenen terwijl zijn heupen ingedraaid zijn. Doordat het buitenachterbeen nu onder het zwaartepunt van het paard wordt gebracht kunnen deze achterbenen meer gewicht van de voorbenen overnemen en ontstaat er schoudervrijheid vooral in de buitenschouder. De travers kan mag in 3 maar ook in 4 sporen getraind worden. Heb jij ook een paard die erg slap is en zou je hem ook graag sterker, soepeler en leniger willen hebben? Neem dan gerust contact op voor lesmogelijkheden of voor meer info om je paard bij mij in training te zetten. Dan heb jij straks ook een blij en atletisch maar vooral ook een blij paard!!

Jolenta van Haaften

Jolenta van Haaften

Leave Comment