Het Belang van Paarden Trainen Deel 1

Kopfoto is gemaakt door Yrsa Iris Photography.

Het belang van paarden trainen, deel 1.

Ik kreeg de vraag of ik een stukje wilde schrijven vanuit het oogpunt als academische trainer van het paard.

Academische Rijkunst.
De academische Rijkunst heeft als doel de natuurlijke talenten, krachten en vaardigheden van het paard te ontwikkelen tot het hoogst mogelijk niveau zonder hierbij de wetten van de natuur te negeren. De rijkunst is bedoeld om de natuurlijke bewegingen van het paard (die het paard uitsluitend bij emotionele opwinding zou maken) te vervolmaken en het paard zover te brengen dat het in staat en bereid is deze bewegingen op commando van de ruiter uit te voeren. Gustav Steinbrecht 1808-1885.

Mijn klantenbestand bestaat uit ruiters en paardeneigenaren die óf zoeken naar een oplossing voor hun rijtechnische of gedragsproblemen óf eigenaren van paarden die, soms ernstige, blessures hebben waardoor men niet weet hoe nu verder te moeten en soms zelfs geadviseerd word het paard maar met rust te laten, lees met vervroegd pensioen te laten gaan door hun dierenarts.

Kennis

Ik merk dat er o.a. onder dieren/paardenartsen uiteraard veel kennis is over het paard op medisch vlak maar er qua advies verstrekken over revalidatie vaak een algemeen advies gegeven wordt aan eigenaren. Bijvoorbeeld ga het paard maar longeren of rechtrichten is een veel gehoord advies. Maar veel dierenartsen weten vervolgens niet waar men dan terecht kan en hoe dit precies werkt. Longeren is bijvoorbeeld een vak apart. Heeft niets te maken met een paard aan een lange lijn rond laten draven wat juist funest kan zijn!

Ook onder hoefsmeden is deze kennis lang niet altijd aanwezig. Terwijl zij ook juíst hiervan op de hoogte zouden moeten zijn om zo ook trainingsadvies en doorverwijzingen te kunnen geven bij vaak terugkomende problemen qua scheefstanden, terugkerende slijtages van bepaalde voeten of overbelastingen. Een paard is niet gebouwd om op te zitten. Willen wij het paard toch gaan berijden dan zullen wij hem hier op voor moeten bereiden middels training. Zodat kans op overbelasting, blokkades en blessures verkleint worden.

Te vaak komen er paarden bij dierenartsen terecht die kampen met problematiek die ontstaan is door (onbedoeld) verkeerde training. Omdat men nooit eerder kennis over de biomechanica van het paard aangereikt heeft gekregen. Overbelasting van hals (artrose), schouders (oa blokkades), voorbenen (peesblessures en artrose), rug (oa kissing spines), achterhand (si gewrichten) is helaas aan de orde van de dag.

Hoe dit te voorkomen?

Alles begint bij kennis over het gehele wezen paard. Kennis van biomechanica van het paard. Hoe zit een paard van nature in elkaar en hoe beweegt en leeft hij. Niet alleen het fysieke trainen maar ook het mentale, emotionele deel. Wat (nog) niet veel mensen en ruiters weten is dat een paard van nature ‘scheef’ is. Deze scheefheid heeft hij nodig om in de natuur tussen soortgenoten en roofdieren te overleven. Deze natuurlijke scheefheid brengt verschillende voorkeurs houdingen en bewegingen met zich mee. Zo spreken we van een links of rechtsgebogen paard. Dit is een houding die het paard van zichzelf heeft. Net als wij mensen bijvoorbeeld links of rechtshandig zijn.


Afbeelding; een linksgebogen paard.
rood; korte stijve spier.
groen; lange maar slappe spier.

De scheefheden beginnen bij het A- symmetrisch in zijn bespiering zijn waardoor er problemen ontstaan. Bijvoorbeeld het linksgebogen paard heeft aan zijn rechterkant van zijn wervelkolom een lange maar slappe rugspier terwijl deze aan linkerkant kort, stijf en hard is. Rechtrichten is dan de oplossing. En daar bedoelen we niet recht in de zin van ‘recht’ mee maar met het symmetrisch maken van de bespiering van het paard.

Dus dat het paard net zo makkelijk naar rechts zal kunnen buigen als naar links. Door het paard eerst onbelast symmetrisch te maken in zijn lijf en het gewicht van voren naar achteren te brengen door het sterker en buigzamer maken van zijn achterbenen kun je al veel problemen voorkomen en of oplossen. Dit kunnen we goed doen vanaf de grond d.m.v. grondwerk. Zo kunnen we het paard zonder hem te (over) belasten goed trainen. Tevens hebben we vanaf de grond goed zicht op hoe hij zijn lijf gebruikt en kunnen we dit zo makkelijk begeleiden en of corrigeren.

Gymnastiseren

Het gymnastiseren van zijn lijf is van cruciaal belang om gezond te blijven of weer te worden. Ook wordt het mentale stuk (te) vaak onderschat. Immers als het paard ongemak of zelfs pijn heeft zal het ook niet tevreden zijn wat weer gedragsproblemen met zich mee kan meebrengen. Als trainingsdeskundige word ik hier vaak mee geconfronteerd. Maar zie ook fantastische resultaten wanneer ik deze paarden in training krijg, vaak al na enkele lessen! Nog een voorbeeld van de natuurlijke scheefheid; Een links gebogen paard zal (meestal) een stijver maar sterker linkerachterbeen hebben waarmee hij zich afzet, lees zich naar voren duwt. Zijn massa zal hij hiermee naar de diagonaal verplaatsen dus naar rechtsvoor. Het voorkeursbeen bij dit links-gebogen paard. Het paard draagt zijn gewicht niet gelijkmatig over zijn voorbenen omdat er één voorbeen sterker is en een betere coördinatie heeft. Dit voorbeen wordt dus het meest belast.

Gaan wij dan op zo’n paard zitten zonder hem voor te bereiden op ons gewicht dan zal ons gewicht zich ook naar dit voorbeen verplaatsen. Neem daarbij het feit dat het paard het meeste gewicht van nature al op de voorhand draagt, 3/5 deel en je snapt dat het paard dan dus in de problemen komt. De problemen die dan in de loop van de tijd verder kunnen ontwikkelen zijn overbelasting van rechter schouder en been en in het ergste geval kunnen er nare peesblessures of hoefkatrol ontsteking ontstaan door een teveel aan gewicht en dus overbelasting op dit voorbeen. En door het teveel op de voorhand hangen inclusief ons gewicht belast je niet alleen de voorbenen maar ook het si gewricht omdat de achterbenen te ver achter het lichaam komen.

Symptomen

Zo zijn er nog een aantal van natuurlijke scheefheden die het paard in de problemen kan brengen als hier geen rekening mee gehouden wordt. De symptomen die hiermee gepaard gaan zullen de meeste ruiters herkennen, ik noem er een paar;

– het op of over de schouder vallen
– niet willen afwenden met name aan één kant
– teugelkreupel
– te snel of juist te traag zijn
– vastpakken van het bit
– ongewenst versnellen
– gespannen zijn tijdens het rijden
– staken, bokken, steigeren of ander ongewenst gedrag
– het zadel zakt steeds naar één kant
– het rijden voelt vaak als een gevecht doordat hij niet na wil geven etc.

Het paard dient in balans gebracht te worden! Het is dus van belang dat wij het paard van een natuurlijk evenwicht naar een rijkunstig evenwicht brengen! Hij zal moeten leren om zijn lijf goed te gebruiken waarbij het gewicht van de voorbenen af moet leren halen en het gewicht eerst over 4 benen moet gaan verdelen. Zijn voorbenen zijn niet gebouwd om gewicht te dragen, zijn achterbenen echter wel. Hier zitten gewrichten die wij dmv opbouwende oefeningen kunnen aanspreken om meer te hurken om zo gewicht op te nemen.

Meer gelijkmatig buigen in de achterbenen om gewicht van de kwetsbare voorbenen te halen.

Bezoek dierenarts

Is een diagnose, kissing spines, artrose, ataxie, peesblessure, hoefkatrolontsteking etc altijd einde gebruik paard? Absoluut niet!! Uiteraard volgen we eerst het advies van de dierenarts bijvoorbeeld bepaalde medicatie of een rustperiode. Door het paard daarna een goed doordachte training aan te bieden waarbij secuur gekeken wordt naar het blessure gebied kunnen we het paard in veel gevallen weer gebruiken als bijvoorbeeld rijpaard. De samenwerking tussen een ervaren trainer, dierenarts, chiropractor, osteopaat, hoefsmid, fysiotherapeut, guashatherapeut en eventueel voedingsdeskundige kan enorm mooie resultaten geven!!


Foto van: Yrsa Iris Photography

Paard in balans
*Academische en Klassieke Rijkunst
*Rechtrichten
*Hulp bij revalidatie
*Trailerlaad problematiek

Jolenta van Haaften
Telefoonnummer; 06 – 44 115 990

Werkgebied in Hulshorst en omgeving maar ik kom ook oa in Utrecht,Dronten, Epe etc. Uiteraard ben je ook van harte welkom bij mij op locatie voor lessen, Oudeweg 45 te Hulshorst.

Jolenta van Haaften

Jolenta van Haaften

One comment for “Het Belang van Paarden Trainen Deel 1

  • Avatar
    Sophie

    Ik doe deel 2 al en gelijk deel 1 erbij.

    Gr. Van Sophie Kruithof

    Reply

Leave Comment